- Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Pilotaj Bölümü'nün simülasyon merkezi, öğrencilere, farklı şartlarda karşılaşabilecekleri durumları yaşatarak donanımlı eğitim imkanı sunuyor
- Bölümün eğitim müdürü ve pilot Saffet Özgün:
- "Burada zorlu şartları simüle ederek öğrencilerimize gerekli yetileri kazandırıyoruz. Tamamen kokpitin içinde, dışarıyı görmeden uçacakları bir durumu simüle edip sadece göstergelere bakarak uçuşu gerçekleştiriyor"

A A 20250618 38311106 38311100 P I L O T A D A Y L A R I S I M U L A S Y O N M E R K E Z I N D E G E R C E K Z A M A N L I U C U S D E N E Y I M I Y A S I Y O R

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi pilotaj bölümünde eğitim gören pilot adayları, yüksek gerçeklikli simülatörle uçuşta yaşanabilecek krizlere, sorunlara ya da olumsuz hava koşullarına karşı deneyim kazanıp mesleğe hazırlanıyor.

Hava parkı, tek ve çift motorlu uçak filosu, planörleri ve simülasyon merkeziyle dünya standartlarında eğitim veren bölümün öğrencileri, sıkı ve titiz bir süreçten geçiriliyor.

Konya'da elektromanyetik uyumluluk testleri yapılan merkez sanayicinin işini kolaylaştırıyor
Konya'da elektromanyetik uyumluluk testleri yapılan merkez sanayicinin işini kolaylaştırıyor
İçeriği Görüntüle

Öğrenciler, planörlerle ve uçaklarla aldıkları eğitimin yanında yüksek gerçeklikli simülatörle gerçek zamanlı uçuş deneyimi yaşıyor. Kurgulanan çeşitli olumsuzluklara karşı tecrübe kazandırılan öğrenciler, dünya havacılık sektöründe hizmet vermek için mesleki donanımlarını geliştiriyor.

A A 20250618 38311106 38311099 P I L O T A D A Y L A R I S I M U L A S Y O N M E R K E Z I N D E G E R C E K Z A M A N L I U C U S D E N E Y I M I Y A S I Y O R

- Öğrenciler uygulamalı eğitimle mesleki donanım kazanıyor

Bölümün eğitim müdürü ve pilot Saffet Özgün, AA muhabirine, öğrencilere, pilot olarak hava yollarında ya da genel havacılıkta çalışabilmeleri için gerekli tüm eğitimleri sunduklarını söyledi.

Teorik eğitimin yanında 220 saat uçuş eğitimi verdiklerine değinen Özgün, simülasyon merkezinin bu sürecin önemli unsurlarından birini oluşturduğunu dile getirdi.

A A 20250618 38311106 38311105 P I L O T A D A Y L A R I S I M U L A S Y O N M E R K E Z I N D E G E R C E K Z A M A N L I U C U S D E N E Y I M I Y A S I Y O R

Öğrencilerin havada yapamayacağı hareketleri ya da uygulayamayacağı prosedürleri simülatör vasıtasıyla defalarca tatbik edebilme imkanı bulduğuna dikkati çeken Özgün, şöyle konuştu:

"Bir öğrenci, görüş şartlarının, meteorolojik durumun uygun olmadığı uçuşa çıkacaksa, bu uçuşun önceden eğitimini alıp defalarca egzersizini yapması gerekir. Burada zorlu şartları simüle ederek öğrencilerimize gerekli yetileri kazandırıyoruz. Tamamen kokpitin içinde, dışarıyı görmeden uçacakları durumu simüle edip sadece göstergelere bakarak uçuşu gerçekleştiriyor. Gerçekte de bazen sisin içinde uçuş zorunluluğu olabiliyor. Ayrıca havada olası motor arızası ya da anormal durumlarda pilotun ne yapması gerektiğini de öğreniyorlar."

A A 20250618 38311106 38311104 P I L O T A D A Y L A R I S I M U L A S Y O N M E R K E Z I N D E G E R C E K Z A M A N L I U C U S D E N E Y I M I Y A S I Y O R

Özgün, simülatörle tek motorlu ve çift motorlu uçaklarla uçuşu jenerik olarak simüle edebilme imkanı sağladıklarını anlatarak, "Türkiye'deki bütün hava limanlarını, uçuş yaptığımız bütün meydanları birebir gerçeklikte simüle ediyoruz. Yurt içinde ve dışında uçuşlar yapıyoruz. Öğrencilerimize bu sahayı da gösteriyoruz. Mesela Esenboğa hava limanından kalkıp, Kapadokya hava limanına uçuş gerçekleştirebiliyorlar. Gerçek uçak kadar olmasa da o vücut hissiyatını yüzde 80-90 civarında veriyor. Ayrıca gerçek zamanlı bir uçuş deneyimi yaşıyorlar. Uçağın performans dataları gerçek uçağın veri tabanından alındığı için gerçek zamanlamaları yansıtıyor." ifadesini kullandı.

A A 20250618 38311106 38311103 P I L O T A D A Y L A R I S I M U L A S Y O N M E R K E Z I N D E G E R C E K Z A M A N L I U C U S D E N E Y I M I Y A S I Y O R

- "Tüm arızaları burada deneyimleyip başa çıkmayı öğreniyoruz"

Dördüncü sınıf öğrencisi Cihan Duru da simülasyon merkezindeki uygulamalı eğitimle mesleki donanım kazandıklarını, kendilerini çok daha iyi geliştirebildiklerini söyledi.

Simülasyon eğitiminin gerçek uçuş eğitimlerine büyük destek sağladığını vurgulayan Duru, şunları kaydetti:

"Burada uçakla yapılması çok zor olan durumları deneyimleyebiliyoruz. Mesela piste son yaklaşmada motor arızaları olsun, elektrik arızaları olsun, bu durumlarla karşılaşıp, uçağı nasıl indirebileceğimizi görüyoruz. Bunun dışında neredeyse tüm arızaları burada deneyimleyip, başa çıkmayı öğreniyoruz. Hatalarımızın farkına varıp defalarca geri sarıp tekrarlayarak tecrübe kazanıyoruz."

A A 20250618 38311106 38311102 P I L O T A D A Y L A R I S I M U L A S Y O N M E R K E Z I N D E G E R C E K Z A M A N L I U C U S D E N E Y I M I Y A S I Y O RA A 20250618 38311106 38311101 P I L O T A D A Y L A R I S I M U L A S Y O N M E R K E Z I N D E G E R C E K Z A M A N L I U C U S D E N E Y I M I Y A S I Y O RD S C F0931

Bu Bir İlandır